Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές

Οριακές κινήσεις σε DAX και CAC μετά από ένα τετραήμερο ανοδικό σερί. Στάση αναμονής για εξελίξεις σε Ελλάδα αλλά και προϋπολογισμό της ΕΕ. Καλά νέα από το γερμανικό Ifo. Ξεπέρασε τα $1,29 το ευρώ.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ για την εβδομάδα καταγράφουν κέρδη που ξεπερνούν το 3%. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ως προς δύο μείζονα θέματα: το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό θέμα, αλλά και το αδιέξοδο που καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Καλά νέα πάντως ήρθαν από το μέτωπο της Γερμανίας καθώς ο δείκτης Ifo ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 καταγράφει πτώση 0,15% στις 7.234 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,27% στις 3.488 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,01% στις 5.791 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,24% στις 7.857 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται πτωτικά κατά 0,37% στις 5.301 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,42% στις 15.486 μονάδες.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα τους ότι ως προς το ελληνικό θέμα θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα. Επίσης, κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι πλέον η διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, περιορίζεται σε 10 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι παρουσίασε νέο βελτιωμένο προσχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2022 με την ελπίδα ότι θα ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις παρά το αδιέξοδο στη χθεσινή σύνοδο Κορυφής.

Μετά τα χθεσινά ευοίωνα οικονομικά μεγέθη για την Κίνα και την ευρωζώνη, σήμερα υπήρχε μία ακόμη θετική έκπληξη: από το δείκτη επιχειρηματικού κλίματος για τη γερμανική οικονομία του ινστιτούτου Ifo που το Νοέμβριο ενισχύθηκε στο 101,4 ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 99,5. Η είδηση αυτή οδήγησε σε ράλι του ευρώ που ξεπέρασε τα $1,29 από $1,287 πριν την ανακοίνωση.

Πτώση 2,3% καταγράφει η μετοχή της EADS μετά από δημοσίευμα της Handelsblatt βάσει του οποίου η Γερμανία θα αγοράσει μετοχές της εταιρείας από τη Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v